3/29/2007

ICV-EUiA vol créixer per liderar la modernització social, ecològica i ciutadana de Manresa

Sensat afirma que l'habitatge és un element d'exclusió a Manresa, per això cal més vivenda protegida i plantejar el lloguer com una alternativa real a la compra

Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa ha presentat avui el seu balanç de la legislatura on han expressat la seva voluntat de créixer i exercir el lideratge per modernitzar la ciutat des dels àmbits social, ecològic i ciutadà. Núria Sensat, candidata a l'alcaldia de Manresa, ha afirmat que la formació ha adquirit l'experiència i el coneixement necessari i es veu amb capacitat de liderar aquest canvi a Manresa, en un moment en què es plantegen molts reptes. Sensat creu és el moment de treballar i pressionar per què la ciutat desenvolupi tota la seva capacitat d'exercir la capitalitat, és per això que cal reivindicar l'Eix Ferroviari abans del 2025, una carretera perifèrica i l'Eix Diagonal. És el moment de deicidir com ha de créixer la ciutat, quines infraestructures necessita i quines polítiques socials han de ser prioritàries.

Núria Sensat i Xavier Rubio han fet un balanç positiu dels darrers quatre anys de govern d'esquerres a la ciutat i s'han mostrat satisfets ja que l'experiència a l'Ajuntament els ha aportat un coneixement global de la ciutat i un aprenentatge que ara els permet elaborar millors propostes. Els ecosocialistes han fet un repàs de la gestió de les seves àrees i han destacat que han portat a la pràctica allò que van proposar al 2003: un gir vers les polítiques de cohesió social i de proximitat.

La candidata d'ICV-EUiA a l'alcaldia de Manresa, Núria Sensat ha explicat que l'habitatge és un element d'exclusió social a Manresa i ha explicat que davant la necessitat de més habitatge de protecció oficial s'ha d'apostar per fer-ne de lloguer i potenciar aquesta opció com una alternativa a la compra. Sensat reconeix que es tracta d'una matèria en què els resultats es veuen a llarg termini però ha assegurat que cal treballar en la línia del lloguer i ha considerat que seria un error fer pisos de 40 metres quadrats a Manresa.

Des de la regidoria de Dona i Participació s'han aconseguit generar dinàmiques de participació de la ciutadania en decisions estratègiques de la ciutat i una nova forma de relació entre l'administració i la ciutadania. Sensat s'ha mostrat especialment satisfeta pel fet que Manresa és el referent a la Catalunya Central pels avenços i el treball en les polítiques contra la violència vers les dones. Pel que fa a Immigració i Ciutadania s'ha destacat l'eina de treball del Consell de Participació, el programa Enllaç pel foment de la convivència i el programa d'acollida a les persones nouvingudes. Es tracta d'una regidoria que ha aconseguit gestionar amb normalitat una matèria complexa. En matèria d'Ocupació, Sensat considera que s'ha fet un salt important però encara queda molta feina per fer. Entre d'altres aspectes, destaquen l'enfortiment de les polítiques d'inserció de dones i els programes adreçats a col·lectius amb risc per reduïr l'atur estructural a la ciutat. En la Regidoria de Solidaritat, Sensat ha destacat el paper de la Casa per a la Pau i Solidaritat Flors Sirera i ha fet una aposta clara per l'economia social com un dels reptes als que han de fer front els municipis.

Davant les properes eleccions municipals l'objectiu d'ICV-EUiA és obtenir uns millors resultats, Sensat ha descartat pactar amb CiU i PP però no ha donat un xec en blanc a socialistes i esquerra. La candidata ha afirmat que ICV-EUiA no són els germans petits del PSC ni la veu de la seva consciència, sinó que es tracta d'una formació amb ideologia i propostes pròpies. En aquest sentit s'aposta per un govern d'esquerres però amb un context i unes bases diferents.

Les bases per a aquest nou pacte sorgeixen de la revisió general del model organitzatiu i com l'Ajuntament s'adreça a la ciutadania des de la modernització social, ecològica i ciutadana de Manresa.

La modernització social per garantir que no hi ha persones excloses a la ciutat, resituant les persones amb risc i caminant cap a un model de ciutat compactat que doni respostes en matèria d'educació alhora que també ho fa en salut, esports i cultura. Sensat ha considerat que el punt de vista ambiental no han format part de les polítiques d'urbanisme i de transport públic, així el medi ambient s'ha dut a terme des de la teoria i no des de l'acció. Sensat ha apostat per una ciutat que implanti l'ecologisme de forma transversal i ha situat la política d'habitatge com una de les prioritats de la formació. Rubio ha reiterat la necessitat de preservar l'anella verda de Manresa. Pel que fa a la modernització ciutadana Núria Sensat ha explicat que s'han d'impulsar les polítiques de participació ja que l'administració ha de donar les eines per garantir que les persones puguin exercir la ciutadania activa.

Romeva explica que la transformació per fer front al canvi climàtic comença als municipis


Raül Romeva, eurodiputat d’ICV, ha destacat avui a Manresa el paper central que tenen els municipis en la lluita contra el canvi climàtic. Romeva ha explicat que, tot i tractar-se d’un problema d’abast mundial, “la transformació per fer front al canvi climàtic comença als municipis” i ha recordat als assistents que hi ha moltes coses que poden fer-se des de l’àmbit local. L’eurodiputat ha advocat per un canvi de mentalitat des dels municipis, ja que si tots els pobles i ciutats fan una aposta decidida implantant mesures d’eficiència energètica, mobilitat sostenible i de foment de les energies renovables aconseguirem fer front al problema global.

Núria Sensat, candidata d’ICV-EUiA a l’alcaldia de Manresa, ha declarat la intenció de situar les polítiques ambientals en el centre del debat polític de cara a les properes eleccions municipals. Si els ecosocialistes es plantegen “liderar la modernització de Manresa” en la propera legislatura, Sensat ha explicat que la qüestió mediambiental és un “factor clau” d’aquesta modernització. La candidata considera que, tot i els avanços amb l’aprovació del Pacte pel Transport, s’ha de fer un debat més ampli pel que fa a la mobilitat apostant pel transport públic, donant prioritat als vianants i garantint un ús segur de la bicicleta. Per a Sensat també cal reflexionar sobre la despesa energètica dels equipaments gestionats per l’Ajuntament, per tal d’utilitzar energies renovables i incorporar en la nova construcció elements d’eficiència energètica. Per últim ICV-EUiA pretén que en la revisió del Pla General s’inclogui la creació d’una gran anella verda que actui com a barrera del creixement de la ciutat i garanteixi el manteniment i la millora de la biodiversitat de la ciutat.

Raül Romeva s’ha felicitat per l’assoliment d’un “cert consens” a nivell Europeu sobre el fet que el canvi climàtic és un problema real, ja que fins ara es negava, però ha lamentat que la Unió Europea sigui tant tímida i no apliqui mesures radicals per fer-hi front. Romeva ha advertit que estem a punt d’arribar a un punt de no retorn, en el que les mesures contra el canvi climàtic siguin ja ineficaces. L’eurodiputat ha explicat que la millor manera de combatre el problema és l’eficiència energètica i que cal fer-ho a través de normatives, ordenances, tipologia de construcció, política de transport públic i una agricultura eficient, aspectes en els que es pot treballar a nivell municipal. Raül Romeva també ha plantejat la inversió en noves tecnologies, sobretot en el camp de les energies renovables, i la necessitat d’una xarxa coherent i eficient de transport públic, com a vies per lluitar contra l’escalfament del planeta. Segons Romeva la solució en la mobilitat no passa només per la reducció de l’ús del vehícle privat sinó per un canvi en el model d’infraestructures, ho ha exemplificat amb la dada que Espanya és el país d’Europa en quilòmetres d’autopista per habitant, mentre que es situa a la cua en xarxa ferroviària.

En finalitzar l’acte Raül Romeva, Núria Sensat i Xavier Rubio, juntament amb altres assistents, han participat en la concentració de la Plataforma Aturem la Guerra convocada a la Plaça de Sant Domènec.

Sensat reivindica la mirada femenina en la política


Núria Sensat, candidata d’ICV-EUiA a l’alcaldia de Manresa, ha recordat la importància de tenir en compte la mirada femenina, o la perspectiva de gènere, a l’hora de governar, gestionar serveis i prendre decisions. L’acte Les dones governem, les dones transformem, celebrat avui a la Torre Lluvià, ha comptat amb la presència de la candidata d’ICV-EUiA a l’alcaldia de Rubí, Núria Buenaventura, que ha destacat el fet que quan les dones participen en els governs tenen en compte la quotidianitat i el dia a dia de les persones. Núria Sensat ha compartit amb els assistents una anècdota en què una manresana li preguntava com s’ho faria en cas de ser escollida alcaldesa, ja que està esperant el seu segon fill. Sensat li va demanar que reflexionés per què no li feia la mateixa pregunta a la resta de candidats, que són homes. Sensat ha explicat que les dones fan política en xarxa, establint complicitats i de forma expressiva, mentre que els homes donen més importància a la jerarquia, al poder i practiquen la política més instrumental. En aquest sentit la candidata d’ICV-EUiA per Manresa ha destacat que perquè aquesta manera de treballar sigui visible hi ha d’haver més dones que vulguin governar i ho vulguin fer des de la seva condició de dones. Segons Sensat, les polítiques municipals també han d’adoptar aquesta perspectiva de gènere i s’han de pensar i estructurar els serveis amb flexibilitat per tal que les dones, principals encarregades de les tasques de la llar i la cura de la família, puguin accedir-hi. Núria Buenaventura ha posat com a exemple la seva experiència a Rubí, on la seva entrada com a alcaldesa va suposar la incorporació dels problemes del dia a dia en la presa de decisions i un treball impotant per permetre la participació de tota la ciutadania.

ICV demana el desplegament de les delegacions territorials de la Generalitat a la Catalunya Central, oferint Manresa com a ubiació idònia


Núria Sensat, candidata d’ICV-EUiA a l’alcaldia de Manresa, ha demanat que es faci efectiu el desplegament de les delegacions territorials dels diferents Departaments de la Generalitat a la Catalunya Central, tal i com ja s’ha fet en altres àmbits com és el cas de les Terres de l’Ebre, i ha proposat Manresa com a ubicació idònia. Xavier Rubio ha explicat que la moció que ICV-EUiA presentarà al ple de l’Ajuntament de Manresa neix amb la intenció “d’empènyer el Govern de la Generalitat” tenint en compte la impotància que té el desenvolupament de l’organització territorial de Catalunya en vegueries, tant per al país com per a la ciutat, i el paper destacat que hi ha de jugar Manresa. Iniciativa es vol mostrar satisfeta pel nou impuls que pren l’organització teritorial en el Pla de Govern 2007-2010 aprovat el 13 de març, i també pel fet que el Pla fa esment de la realitat metropolitana de Manresa pel que fa al consorci de tranpsport. Tot i així es vol anar més enllà, i es proposa l’estudi del desplegament d’ens de gestió mancomunada sobre altres qüestions com l’aigua, el medi ambient, les infraestructures i l’habitatge per la realitat metropolitana de Manresa. La candidata d’ICV-EUiA ha explicat que es tracta d’una moció “clarament política i amb voluntat de sumar” que busca el suport del conjunt de forces polítiques. Recordant la proximitat de les eleccions municipals Sensat considera que els ciutadans i ciutadanes han de poder conèixer el parer dels diferents partits sobre qüestions com ara l’organització territorial.

Sensat demana que el sector privat també incorpori mesures per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar de les dones treballadores


Núria Sensat, candidata d’ICV-EUiA a l’alcaldia de Manresa, reivindica la introducció de mesures potents i concretes que propiciïn una convivència més agradable entre homes i dones. Segons Sensat aquestes no poden donar-se només al sector públic sinó que s’han d’incorporar també al sector privat. La candidata ecosocialista ha recordat en la presentació de la campanya de Joves d’Esquerra Verda La desigultat no ens és igual, que a Iniciativa el feminisme és un corrent ideològic i polític important, i que es presenten propostes per reduïr les desigulatats que encara són presents avui en dia. Sensat ha afegit que les desigualtats probablement són més subtils que fa uns anys però igualment eficients, ja que ser dona encara compota un pes afegit i estereotips que dificulten l’accés a determinats serveis, feines, i la capacitat de desenvolupar projectes El coordinador de JEV del Bages, Berguedà i Solsonès, Albert Marañón considera que les dones són víctimes d’un model androcèntric i patriarcal que imposa una cultura de rols diferenciats per homes i dones que perpetua les desigualtats. Marañón ha explicat que s’ha decidit presentar la campanya amb motiu del Dia Internacional de les Dones al Mercat Puigmercadal ja que les dones continuen sent les encarregades de la cura de la llar. El coordinador de JEV ha valorat positivament l’aprovació de la llei d’igualtat que estableix quotes a les llistes electorals per a les eleccions municipals. Tot i lamentar que s’hagin d’establir quotes per garantir la presència de les dones a la política, les dades demostren que és necessari.

Sensat presenta el programa d'habitatge per Manresa


Núria Sensat situa les polítiques per l'habitatge com una de les prioritats d'ICV-EUiA de cara a la propera legislatura. En aquest sentit, cal que es continui treballant per dotar Manresa d'un parc d'habitatge protegit, amb protagonisme de l'habitatge de lloguer, per tal de donar resposta a les dificultats d'àmplies capes de la societat d'accedir a aquest dret bàsic. Una altra qüestió a destacar és la planificació urbana de la ciutat de Manresa. Cal destacar la importància de tenir un horitzó de ciutat a l'hora de fer aquest planejament. La revisió que planteja ICV del planejament urbanisme està basada en la mobilitat, els equipaments, l'estructura mediambiental i la participació ciutadana. Tot això construint una ciutat compacta, ordenada, amb espais lliures per avançar cap a l'objectiu de la modernització social, ecològica i ciutadana de Manresa.

Sensat espera més presència d’Iniciativa a l’Ajuntament i no descarta l’alcaldia

Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa van presentar divendres Núria Sensat com a candidata a les eleccions municipals de Manresa. En la roda de premsa Sensat va afirmar que “ara és el moment de liderar i definir un nou pacte amb més força i presència d’Iniciativa pensant que l’alcaldia també pot ser nostra”. Des de l’experiència en el govern de la ciutat, els ecosocialistes reclamen una política “realment de coalició”.


Joan Herrera, diputat al Congrés i vicepresident d’ICV, va presentar Núria Sensat com a candidata i va mostrar-se il·lusionat per ser a Manresa, ja que la candidatura de la ciutat és “un exemple de renovació però també d’experiència”. Tant Herrera com Sensat van destacar el model de ciutat “inclusiva, ecològica i quotidiana” que defensa Iniciativa ja que la resta de forces polítiques no tenen un discurs de renovació i lideratge en aquestes qüestions.

La candidata d’ICV-EUiA, Núria Sensat va proposar un pacte a la resta de formacions polítiques per tal d’establir límits al debat polític respecte temes sensibles com la immigració. Sensat va demanar responsabilitat i rigor a la resta de formacions polítiques davant la possibilitat que la presència de Ciutadans situi la immigració al centre del debat polític. És per això que Sensat espera que es visualitzi quines organitzacions tenen al darrere “discursos amb valors, amb respecte i amb la idea que el país és per a totes i tots”, ja que la realitat és molt complexa i no es pot tractar amb tòpics i estereotips que “condueixen a la xenofòbia o l’homofòbia”.

Núria Sensat va posar de manifest la intenció d’ICV-EUiA de liderar la modernització ecològica, social i quotidiana de Manresa des d’un nou pacte que primi infraestructures com ara l’Eix Ferroviari; accions de pes en el marc de la política ecològica; una estructuració compacta del creixement de la ciutat amb espais que resolguin les necessitats socials dels barris i la modernització de l’Ajuntament per tal d’adaptar les eines i instruments a les necessitats que avui dia té la ciutat.

Finalment Sensat va explicar que Iniciativa ja té “rodatge però manté la mateixa il·lusió i la convicció que és possible canviar la realitat des de l’administració pública”. En aquest sentit, va afirmar que des de la radicalitat, però també des de la responsabilitat es duen a terme polítiques transgressores però que responen a les necessitats del ciutadà. Núria Sensat va recordar que ICV-EUiA aposta per millorar el transport urbà i anar més enllà en les polítiques d’habitatge, fent habitatges de lloguer i actuant amb més força contra els pisos desocupats.