3/29/2007

Romeva explica que la transformació per fer front al canvi climàtic comença als municipis


Raül Romeva, eurodiputat d’ICV, ha destacat avui a Manresa el paper central que tenen els municipis en la lluita contra el canvi climàtic. Romeva ha explicat que, tot i tractar-se d’un problema d’abast mundial, “la transformació per fer front al canvi climàtic comença als municipis” i ha recordat als assistents que hi ha moltes coses que poden fer-se des de l’àmbit local. L’eurodiputat ha advocat per un canvi de mentalitat des dels municipis, ja que si tots els pobles i ciutats fan una aposta decidida implantant mesures d’eficiència energètica, mobilitat sostenible i de foment de les energies renovables aconseguirem fer front al problema global.

Núria Sensat, candidata d’ICV-EUiA a l’alcaldia de Manresa, ha declarat la intenció de situar les polítiques ambientals en el centre del debat polític de cara a les properes eleccions municipals. Si els ecosocialistes es plantegen “liderar la modernització de Manresa” en la propera legislatura, Sensat ha explicat que la qüestió mediambiental és un “factor clau” d’aquesta modernització. La candidata considera que, tot i els avanços amb l’aprovació del Pacte pel Transport, s’ha de fer un debat més ampli pel que fa a la mobilitat apostant pel transport públic, donant prioritat als vianants i garantint un ús segur de la bicicleta. Per a Sensat també cal reflexionar sobre la despesa energètica dels equipaments gestionats per l’Ajuntament, per tal d’utilitzar energies renovables i incorporar en la nova construcció elements d’eficiència energètica. Per últim ICV-EUiA pretén que en la revisió del Pla General s’inclogui la creació d’una gran anella verda que actui com a barrera del creixement de la ciutat i garanteixi el manteniment i la millora de la biodiversitat de la ciutat.

Raül Romeva s’ha felicitat per l’assoliment d’un “cert consens” a nivell Europeu sobre el fet que el canvi climàtic és un problema real, ja que fins ara es negava, però ha lamentat que la Unió Europea sigui tant tímida i no apliqui mesures radicals per fer-hi front. Romeva ha advertit que estem a punt d’arribar a un punt de no retorn, en el que les mesures contra el canvi climàtic siguin ja ineficaces. L’eurodiputat ha explicat que la millor manera de combatre el problema és l’eficiència energètica i que cal fer-ho a través de normatives, ordenances, tipologia de construcció, política de transport públic i una agricultura eficient, aspectes en els que es pot treballar a nivell municipal. Raül Romeva també ha plantejat la inversió en noves tecnologies, sobretot en el camp de les energies renovables, i la necessitat d’una xarxa coherent i eficient de transport públic, com a vies per lluitar contra l’escalfament del planeta. Segons Romeva la solució en la mobilitat no passa només per la reducció de l’ús del vehícle privat sinó per un canvi en el model d’infraestructures, ho ha exemplificat amb la dada que Espanya és el país d’Europa en quilòmetres d’autopista per habitant, mentre que es situa a la cua en xarxa ferroviària.

En finalitzar l’acte Raül Romeva, Núria Sensat i Xavier Rubio, juntament amb altres assistents, han participat en la concentració de la Plataforma Aturem la Guerra convocada a la Plaça de Sant Domènec.